Продуктов каталог



Как работят 3D очилата?

04 Април 2016 г.
 Когато планират закупуването на 3D телевизор или проектор, хората често пропускат да проучат каква 3D технология ползва бъдещата им придобивка.
Ние от Optoma ще разкрием двете налични технологии на 3D очилата и ще ви обясним как възпроизвеждат 3D изображение.
3D очилата показват различно изображение на двете очи. Нашият мозък обединява двете изображения в едно, но с 3D характеристики. Това на свой ред кара мозъка ни да мисли, че вижда 3D изображение, т.е. създава избражение с дълбочина.
3D телевизорите и проекторите получават 3D сигнал, който е кодиран и изпратен по различен начин. Телевизорът и проекторът имат декодер, който приема 3D сигнала и показва информацията за лявото и за дясното око като едно изображение, което изглежда леко размазано без 3D очила. Това изображение е обединение на изображенията за лявото и дясното око. Когато ползваме съвместими очила, те разделят сигнала и възпроизвеждат съответното изображение за лявото и дясното око, за да възприемем 3D изображението.
Типове 3D очила
Има 2 типа 3D очила – пасивни поляризирани и активни затвори. Те постигат 3D визуализацията по различен начин.
Пасивните поляризирани очила изглеждат почти като слънчеви очила, като тези, които получавате в кината. Те са леки и позволяват носенето на диоптрични очила под тях, ако на зрителя са нужни.
Телевизорът или проекторът имат специален филтър, който поляризира всеки ред пиксели. Този филтър прави четните линии видими само за лявото око, а нечетните линии само за дясното око. Нашият мозик ги обединява в едно 3D изображение. Без очила изображението изглежда нормално. Един недостатък на тази система е, че видимото изображение не е пълно 1080р, защото тя намалява количеството на видимите пиксели наполовина.
Очилата с активен затвор използват батерии и трансмитер, който синхронизира бързо движещите се затвори за всяко око с с дисплея на екрана.
Резолюцията на 3D изображението е същата, като на 2D изображението, показано на същия екран. Това е така, защото изображенията за лявото и дясното око се редуват, а не се изобразяват едновременно. 3D очилата се синхронизират с честотата на опресняване на проектора или телевизора, спрямо последователността от изображения, която формира 3D образ на зрителя.
Optoma 3D очила
Всички проектори Optoma са с активно 3D. Все пак, при необходимост те могат да се конвертират към пасивно 3d, като се използва екран със сребърно покритие и пасивен 3D филтър.
Optoma произвежда 2 вида активни 3D очила:



ZD302 – на база на технологията DLP Link™, която използва зрителна линия към екрана, за да се получи 3D изображение. Ако погледенете встрани и след това отново се обърнете към екрана, очилата ще покажат леко смущение, докато отново се синхронизират с проектора.





ZF2300 – използват радиочестотна (RF) технология за синхронизация с проектора. RF синхронизацията елиминира всичкипотенциални проблеми и много очила могат да се синхронизират с един проектор. Понеже тези очила се нуждаят от RF емитер за синхронизация, първоначално трябва да закупите ZF2300 starter kit, който включва един емитер и еднин чифт очила.


Източник:
blog.optoma.co.uk/post/2016/03/29/how-3d-glasses-work


XEROX Colortrac Optoma Europe Ltd Panasonic Turning Technologies (eInstruction) Brother Microsoft AVERS EUROSCREEN CHRISTIE CASIO Ajita International Technology 
Co. Ltd. Avtek Shape Robotics Contex Newline Interactive Inc. CANON
За насУслуги
ПроектиКлиенти
КонтактиНовини
УсловияПолезно
XMLдостъп
eXTReMe Tracker

© 2018 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн